Wat gaan we doen met het potje geld van de SBCL? - Liftintermediair

Dat de SBCL een naam is waar je over struikelt en die niet erg sexy is, was onder andere Ă©Ă©n van de onderwerpen tijdens het Lagerhuis – debat, georganiseerd op het SBCL- symposium. Liftintermediair was afgelopen donderdag 2 november aanwezig bij het symposium, georganiseerd door de Stichting Beheer Certificatie Liften, en is ook erg nieuwsgierig naar de toekomst van SBCL.

 De SBCL is van oorsprong opgericht als beheerinstelling voor het opstellen en beheren van de zogenaamde ‘werkveldspecifieke documenten’ (keuringsschema’s) binnen het werkveld liften. Een hele mond vol. “Per april 2016 is het hieraan ten grondslag liggende Convenant beĂ«indigd en opereert SBCL op verzoek van de acht betrokken CBI’s als beheerder van de keuringsschema’s”, aldus de SBCL. Dat er na april 2016 eigenlijk een degelijk nut mist bij de SBCL, was voelbaar tijdens het symposium van 2 november jongsleden. Daarom was de invulling erg gericht op een discussie met stellingen en standpunten over de toekomst van de SBCL. Er waren ongeveer 75 genodigden uit diverse hoeken van de liftenbranche die op dit symposium met thema ‘Van Verzuiling naar Samenwerking’ af kwamen.

Tijdens het plenaire gedeelte werden drie visies gedeeld voor de continuĂŻteit van de SBCL. Voor wie er niet bij was, hebben we de hoofdpunten van deze visies voor u op een rij gezet.

Visie 1: SBCL in 2010

SBCL moet zich in en na 2020 bezighouden met de taak waar ze voor is opgericht: het beheren en faciliteren van het certificatieschema voor liften. De rol moet eerder kleiner worden dan worden uitgebreid. SBCL moet af van de aapjescultuur [1] waarbij je kennis en kunde wordt afgebroken en het verstompt je denkproces. 

Visie 2: Onafhankelijk, Objectief, Professioneel en voor iedereen

De oplossing is simpel, er moet kennis en kunde met elkaar worden gedeeld. We moeten van elkaar weten wat nodig is om de branche meer transparant te maken, door bijvoorbeeld een database vol met kennis waardoor ‘de eigenaar’ veel beter de kwaliteit en kosten van liften kan vergelijken

Visie 3: De lift: het veiligste vervoersmiddel

Door deregulering zijn belangrijke disciplines en kennis los van elkaar komen te staan. De SBCL zal in de liftenbranche met als thema ‘de lift als veiligste vervoersmiddel’ als overkoepelend orgaan moeten gaan acteren. Het zal de huidige beheeractiviteiten behouden maar ook onder andere een Technische Commissie, opleidingen en voorlichting naar de markt gaan starten.

Het viel ons op dat deze visies nogal uit elkaar lopen en we waren dus ook erg benieuwd naar de toelichtingen hierop. Dat het SBCL door de opzet van dit event zoekende is naar hun rol in de markt, niet goed meer weten wat hun functie is, en wat ze met de vergaarde middelen moeten doen, is in elk geval wel duidelijk. Het Lagerhuis – debat zat in het verlengde van de visies en dat was erg interessant. Iedereen kon middels zijn zitplek aangeven of hij het ‘eens’ of ‘oneens’ was met een aantal pittige stellingen. ‘Moet de SBCL worden afgeschaft’ en ‘Moet de SBCL commerciĂ«le activiteiten gaan verrichten’ waren zomaar twee van de spannende stellingen. Soms liep de discussie fel en hoog op, maar de debatleider, Gijs Weenink van de debatacademie, hoefde geen mensen tot de orde te roepen omdat er stoelen naar elkaar werden gegooid. Het bleef een vrij degelijk en braaf debat.

Toch was het lastig voor ons, en wellicht ook voor de andere genodigden, om nou echt een conclusie te verbinden over wat de SBCL nu precies doet en wat er gebeurd met het opgepotte geld, dat jaarlijks aangroeit.

Het is namelijk zo, dat van elke gekeurde lift in Nederland er 1 euro naar het SBCL gaat. En naast het feit, dat er jaarlijks dit symposium (op een uitstekende goed verzorgde locatie) wordt georganiseerd, stellen wij vast dat de positionering van de stichting (nog steeds) vrij onduidelijk is.

Al met al hopen we dat de SBCL de input van het debat zal benutten om een scherpe doelstelling te formuleren. Dan hebben we het natuurlijk niet alleen over een nieuwe sexy naam. Je kan nog zoveel aan het uiterlijk veranderen, maar dat maakt de persoon van binnen niet perse mooier. Een nieuwe naam zal dus moeten samenhangen met een nieuw beleid, een nieuw doel vanuit het hart van de stichting. En dan hopelijk, als we volgend jaar aan een glas rood met rund en stoofperen zitten tijdens het buffet, kunnen we allemaal van harte zeggen dat we het nut van de stichting eensgezind kunnen benoemen en beamen.

[1] Hiermee wordt bedoeld dat er ‘domme vinklijkstjes’ worden ontwikkeld en dat er door keuringsinspecteurs niet meer wordt nagedacht over de inhoud van de keuring.

Pin It on Pinterest

Share This