Uit de praktijk: liftmodernisering blijkt overbodig - Liftintermediair

Uit de praktijk: liftmodernisering blijkt overbodig

jun 9, 2017

Deze keer behandelen we twee werkelijk gebeurde voorvallen uit onze adviespraktijk. Het blijkt dat dure liftmoderniseringen vaak uitgesteld kunnen worden als de juiste analyse wordt gesteld.

Een Verenging van Eigenaren heeft een lift die veel lawaai maakt en dit neemt alleen maar toe. Zij ontvangen van hun liftonderhoudsbedrijf een offerte voor een liftmodernisering van € 35.000,–. Omdat ze van de herrie – die doordringt tot in de woningen – af willen, zijn ze genegen de opdracht te geven. Toch besluiten ze ons als onafhankelijk bureau eens naar de lift te laten kijken. De lift blijkt 15 jaar geleden nog geheel gemoderniseerd te zijn en verkeert in een prima conditie. Alleen is één lager van de aandrijfmachine versleten. Ons advies is om de machine te demonteren, te reinigen en te voorzien van nieuwe lagers. Voor maximaal € 5.000 is de klus te klaren.

Een school heeft een lift die 17 jaar oud is. De lift stoort meerdere malen per maand en er wordt gesproken over een modernisering. Om vast te stellen wat er nodig is, worden wij ingeschakeld. Onze inspecteur ontdekt dat de lift veel te strak in de geleiding zit. Het is niet eens mogelijk om de lift handmatig te tornen (wat nodig zou zijn bij een opsluiting). Door overbelasting gaat de lift in storing. Het kost simpelweg te veel energie om de lift in beweging te krijgen. De modernisering kan nog wel een aantal jaren worden uitgesteld, maar de geleiding dient te worden ‘gesteld’. De oorzaak is zetting van het gebouw en dit valt het liftbedrijf niet aan te rekenen. Een dag werk en de lift kan weer betrouwbaar functioneren.

Een second opinion is – gezien deze ervaringen – altijd aan te bevelen. Ontvangt u een offerte voor een liftmodernisering, laat u dan altijd objectief adviseren. Een advies kost geld, maar bespaart in de regel meer. Neem contact met ons op.

 

Pin It on Pinterest

Share This