Uit de praktijk: De Koning te rijk - Liftintermediair

Uit de praktijk: De Koning te rijk

jul 10, 2017

Door: Henri Feddes

29 juni 2017, de dag dat heel Urk was uitgelopen om een glimp van het koningspaar op te vangen vanwege het koninklijk werkbezoek op Urk. Maar ook de dag dat er een invalide man op Urk al bijna een week zat vastgekluisterd op de bovenste etage van zijn woning, vanwege een defecte woonhuislift en besloot om Liftintermediair in te schakelen.

Situatie

De woonhuislift is op zaterdagavond 24 juni in storing gegaan. De betreffende monteur kon de oorzaak niet vinden en is zonder verrichtte zaken weer huiswaarts gekeerd. De maandag erna kreeg men van het onderhoudsbedrijf per email de mededeling dat de motor en/of de aansturing naar de motor defect zou zijn en niet meer te repareren is. Tevens zouden er geen onderdelen meer voorhanden zijn. De klant had hier geen goed gevoel bij en besloot Liftintermediair in te schakelen voor een second opinion.

Bevindingen

De liftinstallatie is als een kolomlift opgesteld in een woonhuis op Urk. De lift is in 1991 ge√Įnstalleerd door Brinkman Jan Hamer, heeft een hefvermogen van 250 kg, √©√©n cabinetoegang en is voorzien van handbewogen deuren en een afsluitbare cabine. Dit soort woonhuisliften komen we in onze adviespraktijk niet zo heel vaak tegen. Technisch gezien zijn het eenvoudige liften en bestaat de besturing enkel uit een aantal relais.

Eénmaal aangekomen bij de installatie zag onze inspecteur al snel dat de installatie spanningsloos was en besloot zijn spanningsmeter uit de auto te halen om de installatie door te meten.  Al snel kwam hij tot de conclusie dat er fase ontbrak. De zekering (16A) in de meterkast was defect. Nadat de plaatselijke installateur de zekering had vervangen, was de installatie weer in bedrijf.

We hebben de installatie verder onderzocht en diverse testritten laten maken. De oorzaak van de defecte zekering is zeer waarschijnlijk een kortstondig hoge aanloopstroom geweest. De motor is een zogeheten draaistroommotor. Doordat dergelijke motoren kortstondig een hoge aanloopstroom hebben verdient het de aanbeveling om de installatie traag af te zekeren. In de huidige situatie is de installatie snel afgezekerd. Daarnaast hebben we tijdens onze inspectie geconstateerd dat de remlichter was afgebroken. De remlichter is noodzakelijk om de liftinstallatie handmatig te kunnen tornen, wanneer er bijvoorbeeld iemand opgesloten zit in de lift. Het is dus van belang deze spoedig te laten herstellen.

Onderdelen voor dit type installatie zijn, in tegenstelling tot wat het onderhoudsbedrijf zegt,  wel degelijk verkrijgbaar. Daarnaast zijn dergelijke motoren prima te reviseren en is de conclusie van het onderhoudsbedrijf helaas niet de juiste geweest. Een second opinion door een adviesbureau loont!

Ondanks dat de invalide man het bezoek van het koningspaar, vanwege de defecte lift, aan zich voorbij moest laten gaan, voelde hij zich na ons bezoek toch de Koning te rijk want hij had weer een werkende lift!

 

Pin It on Pinterest

Share This