Thema 1: Circulariteit - Liftintermediair

In ons blog met een impressie van onze kick-off voor 2018 hebben we het al een beetje laten doorschemeren. Er zijn drie thema’s die ons bezighouden en waar we met elkaar over brainstormen en praten. Komende weken zullen we telkens een thema aankaarten. Deze week is het ‘de week van de circulariteit’. Een mooie aftrap voor ons eerste thema.

Thema 1: Circulariteit

Circulariteit is een term die niet ineens uit het niets komt vallen. Een begrip dat veelal wordt gecombineerd in de term ‘circulaire economie’. Wat is nu precies ‘circulariteit’? Is het een hype of onze toekomst en wat zijn de ontwikkelingen van circulariteit in liftenland?

Definitie

Allereerst de term ‘circulariteit’. In ons woordenboek staat: ‘met betrekking tot een cirkel in een kring rondgaand’. Nu zien we een cirkel voor ons waar de omloop van een product weergegeven wordt. En dat is ook zo. ‘Zorgen dat producten, grondstoffen en materialen zolang mogelijk behouden blijven en daarbij niet aan waarde verliezen. ’ (bron: Hans Lensvelt). Hier begint het bij de bewustwording van circulariteit. Tegelijk willen we hiermee de hoeveelheid afval en vervuiling minimaliseren. Een aantal organisaties vouwt al de handen ineen om dit te realiseren en om kennis te delen over de circulaire economie.

Ik ben toch niet afhankelijk van grondstoffen?

Nu kun je een geitenwollen sokken beeld hebben over circulariteit of er misschien nog niet bewust over (willen) nadenken, maar dan sta je straks mogelijk langs de zijlijn. Je bezig houden met de circulaire economie betekent namelijk niet dat je er alleen zelf beter van wordt. Het zorgt er ook voor dat de toekomst er voor ons allemaal is. Bepaalde grondstoffen raken op en ook al ben je niet afhankelijk van een fysieke grondstof als primair bedrijfsmiddel, je bent wel afhankelijk van de facilitaire bedrijfsmiddelen zoals een bedrijfsauto, werkkleding, kantoorbenodigdheden en energie. Stel je eens voor dat we elkaar niet meer in het echt kunnen ontmoeten omdat er geen grondstof meer is voor de aandrijving van je vervoermiddel of dat een zorgbehoevend persoon niet meer zijn woning uit kan komen omdat de lift stilstaat vanwege tekortkomingen aan een onderdeel dat vervangen moet worden.

Zonnepanelen

Zo hebben we een leuke bijkomstigheid als je bij ons op bezoek komt. Geheel zelfvoorzienend zijn ze nog niet, maar de zonnepanelen op ons kantoordak zorgen voor een groot deel van onze energievoorziening. Het is een begin van de toekomst in onze circulaire economie.

Liftenland en circulariteit

De vrij traditionele wereld van de liften maakt ook zijn intrede in de circulariteit. Een lift is namelijk afhankelijk van grondstoffen en onderdelen. Er zijn al een aantal liften die zelfvoorzienend zijn en dus geen stroom verbruiken maar zelf opwekken. Denk aan de M-zero of frequentieregelaars die door het contragewicht van de lift energie terug leveren.

Ook zijn onderdelen van een lift vaak nog goed voor een tweede ronde. Zo heeft Skylift een groot magazijn met een enorm aantal onderdelen zodat liften die afgeschreven zijn, maar waarvan sommige onderdelen nog goed werken, niet verspild worden maar een tweede leven krijgen.

Orona is het eerste bedrijf in de internationale liftsector dat het Ecodesign-certificaat – ISO 14006 heeft gekregen. Ecodesign betreft ‘schone beheermethoden in alle fasen van de levensduur van een product, van ontwerp tot en met ontmanteling: minimale emissies, de juiste productiemethoden en energiezuinigheid.’

Toch blijven er nog toekomstvragen waar we allemaal nog geen antwoord op hebben. Maar we gaan graag in gesprek over onderwerpen waar we over moeten nadenken om te zorgen dat de wereld waarin we leven, straks nog groeit en bloeit voor de volgende generatie en dat we blijven zorgen voor de continuïteit van onze bedrijven.

Ja, ik wil graag in gesprek over circulariteit.

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This