Staal en Glas, Heet en Hoog!

Staal en Glas, Heet en Hoog!

aug 6, 2015

Juli 2015 – Hilda Bos-Meems: Onze inspecteurs vinden het leuk mij af en toe een bijzonder project te laten zien. Als HR verantwoordelijke ga ik graag mee op werkbezoek om meer te zien van het vak waar ‘onze mannen’, en vooral de inspecteurs, mee bezig zijn. Ik krijg dan inzicht in wat ze doen, maar ook de omstandigheden waaronder zij hun werk doen.

Precies in de hittegolf ging ik met Erik van der Kooij naar de Haagse Toren: ‘Het Strijkijzer‘. Dit is een torenflat in Den Haag aan het Rijswijkseplein met 42 verdiepingen en een hoogte van 132 meter, gebouwd door woningcorporatie Vestia. De aanleiding van onze inspectie was de MeerJarenOnderhoudsBegroting (MJOB) te controleren om er zeker van te zijn dat de juiste werkzaamheden worden uitgevoerd om de beschikbaarheid van alle liften te waarborgen. De werkzaamheden waren het vervangen van de kabels, relais en netwerkversterkers.

Achter het warme glas haalden we gegevens uit het liftboek welke Erik in de inspectietool heeft ingevuld. Ook hebben we de kabels geïnspecteerd. De monteur van Kone was erbij, zodat hij toelichting kon geven op de werkzaamheden die hij verricht heeft. Deze was vriendelijk, behulpzaam en meegaand. Wat me opviel is dat je in een dergelijk groot gebouw veel moet zoeken. Voor Erik was het ook de eerste keer op deze locatie. De Kone monteur wist gelukkig de weg.

Voor Nederlandse begrippen is ‘Het Strijkijzer’ een ‘high rise’ gebouw, maar uiteindelijk is het een ‘gewone’ lift, met herkenbare techniek. Deze lift is gebouwd als een ‘jumplift‘. Dit is een zelfklimmende lift die toegepast wordt bij in aanbouw zijnde hoogbouw. De lift groeit in de liftschacht in de kern van het gebouw mee tijdens het bouwen, met onder meer de machinekamer en de liftkooi, en vervoert aanzienlijk sneller en veiliger dan bouwliften. Dit is een innovatie van Kone. Door de glazen Panorama lift en de locatie heb je een prachtig uitzicht en geeft dit een extra dimensie. De lift is echt onderdeel van de ‘experience‘┬ávan het gebouw. Je ziet de stad onder je verdwijnen en op het hoogste punt kijk je zelfs uit over zee.

Na afloop hebben we op hoogte geluncht om informeel bij te praten. Voor mij een bijzondere ervaring. Op deze wijze gaat alles meer voor mij leven en begrijp ik tijdens vergaderingen zowel intern, als ook in de branche, veel beter waar het om draait.

Pin It on Pinterest

Share This