Op het randje!

Op het randje!

jul 7, 2015

Den Haag, juni 2015, Hilda Bos-Meems: Vanuit mijn HR-verantwoordelijkheid heb ik gemerkt dat het waardevol is om af en toe met collega’s mee te gaan naar hun projecten. Zo was ik onlangs met Ivo op het dak van een gebouw in Den Haag, omdat hij daar de gevelonderhoudsinstallatie inspecteerde.

Meestal zit ik op kantoor, veilig achter mijn bureau. Het inzicht dat ik krijg in het werk van onze mannen op locatie is goud waard. Daarom ga ik graag eens mee en wil ik ook alles ervaren. Installaties worden uitgebreid getest en ge├»nspecteerd. Dat vraagt een brede technische kennis en ook kennis inzake veiligheid. Na een uitgebreide veiligheidsinspectie van mijn veiligheidsmiddelen trok ik een veiligheidsharnas aan en liep ik aangelijnd over het dak. Het is de verantwoording van de inspecteur, die zijn certificaat ‘Veilig werken op hoogte’ heeft, om toe te zien dat ik zijn instructies nauwgezet volg. Zo op de dakrand besef ik dat ‘even snel een installatie inspecteren’ een gevaarlijke uitspraak is.

Ivo vroeg mij of ik mee wilde om de installatie te testen. Niet veel later zit ik in de gondel, gaan we omhoog en zie ik mooie vergezichten. Ivo legt mij uit dat veel gevelinstallaties grotendeels buiten het zicht van de eigenaar staan. Tel daarbij op dat deze installaties vaak in weer en wind buiten op het dak staan en je begrijpt hoe belangrijk serieus onderhoud en correct gebruik zijn. ‘Daarom inspecteren wij zo’n installatie grondig’, vertelt Ivo mij. ‘Een gebouweigenaar heeft er veel aan als objectief wordt vastgesteld wat wel en niet nodig is. Hij wil immers dat de installatie veilig en betrouwbaar is, maar wil geen zinloze reparaties laten uitvoeren’. Ik vraag me dan af of het niet voldoende is om de keuring gewoon op te volgen. Ivo helpt me uit de droom: ‘Een keuring is alleen het toetsen aan de norm, of iets wel of niet voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Dat is enorm belangrijk, maar niet alles. Wij kijken ook proactief naar verouderingsprocessen en potenti├źle risico’s. Zo voorkomen we afkeuringen en stilstand. ‘Zo’n ding’ – zegt hij al wijzend naar de gondel als we weer veilig op het dak staan – ‘moet het dus gewoon veilig doen’.

Inspecteurs zijn dus geen mensen die ‘x’ inspecties per dag doen en gewoon productie moeten draaien. Het zijn mensen die met inzicht en kennis zorgdragen voor veiligheid en betrouwbaarheid van installaties. Vanuit mijn HR-verantwoordelijkheid vind ik dat ik dit moet weten en meemaken om te begrijpen waar het bij ‘mijn mannen’ om gaat.

Pin It on Pinterest

Share This