De platformlift: de brommobiel onder de liften - Liftintermediair

De platformlift: de brommobiel onder de liften

apr 26, 2017

In de beleving van een ‘liftgebruiker’ staat hij oog in oog met een ‘lift’. Toch vallen er direct al een aantal zaken op: je moet de knop vasthouden, anders komt de lift niet. De deuren zijn draaideuren en als je in de lift staat gaat hij tergend langzaam. En ook in de lift moet je weer de knop vasthouden, anders stopt de lift. Je merkt dat je eigenlijk niet in een kooi staat, maar op een vloertje dat zich door de schacht beweegt. In de ogen van de gebouweigenaar valt op dat hij zo lekker goedkoop was bij aanschaf, maar dat er wel erg vaak storingen zijn aan ‘de lift’. Sommigen hebben de lift in drie jaar dubbel betaald als alle reparaties worden meege­rekend. Wat is er aan de hand?

Voor de gemiddelde gebouweigenaar ‘is een lift een lift’. Niets is echter minder waar. Liften worden in alle soorten en maten aangeboden. Van brommobiel tot Rolls-Royce. En voor ieder type gebruik is er daarom wel een geschikte lift te vinden. Een platformlift bevindt zich aan de onderkant van de markt. Net als een brommobiel geen echte auto is, maar er wel op lijkt, geldt dit ook voor de platformlift. Hij valt ook onder andere wetgeving (machinerichtlijn). Daarom mag deze lift gebouwd worden zonder put en schachtkop, wat bouwkundig veel werk (lees: kosten) scheelt en tevens is de constructie van deze lift eenvoudiger, waardoor ook de lifttechnische kosten lager liggen. Door het ontbreken van de put en schachtkop zijn er geen vrije ruimten, die voorkomen dat een monteur bekneld kan raken. Om het risico op beknelling te verkleinen is de ‘vasthoudbesturing’ en de lage snelheid verplicht. De platformlift is prima geschikt als woonhuislift of in situaties waarbij er heel beperkt gebruik gemaakt wordt van de lift. Maar het is absoluut geen vervanger voor een gewone lift.

Ook in het aanbod van platformliften is diversiteit. Er zijn prima producten te koop, maar ook liften waarbij ‘de storingen al ingebakken zitten’. Ook zijn er fabrikanten die gewone liften hebben aangepast aan de eisen. Daarmee heeft de gebruiker dan wel een gesloten kooi en automatische deuren, wat de veiligheid en de beleving ten goede komt. Ook zijn deze liften beter geschikt voor mensen in een rolstoel, de deur gaat immers automatisch open.

Het devies is: ‘weet wat u koopt’. En ook bij de aankoop van een platformlift geldt dat de teleur­stelling komt als de vreugde over de lage prijs al lang vergeten is. Liftintermediair adviseert u graag bij aankoop van een (platform-)lift, maar ook als er problemen ontstaan met een reeds gekochte lift.

 

Pin It on Pinterest

Share This